
**ORGANIC Mięso mielone wieprzowe (300g) PL - BIO
Nasze ekologiczne mięso mielone wieprzowe jest idealnym wyborem dla Ciebie i twojej rodziny. Pochodzi ono z certyfikowanych, ekologicznych ferm, gdzie zwierzęta są hodowane bez użycia antybiotyków i hormonów wzrostu. Dzięki temu nasze mięso jest pełne wartości odżywczych i bezpieczne dla Twojego zdrowia. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować pyszne kotlety, czy też dodać do swoich ulubionych dań, ekologiczne mięso mielone jest do tego idealne. Jego delikatny smak i idealna konsystencja sprawią, że będziesz wracać po więcej. Nasze ekologiczne mięso mielone wieprzowe to gwarancja najlepszej jakości, smaku i zdrowego odżywiania. Zamów teraz nasze ekologiczne mięso mielone wieprzowe i ciesz się nie tylko smakiem, ale także poczuciem bezpieczeństwa i zdrowia.
Składniki: mielona wieprzowina* *składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego
Masa netto: 300g
Certyfikacja: PL-EKO-09, rolnictwo UE
Producent: Zakład Mięsny Wasąg Sp. j., 23-400 Biłgoraj, Hedwiżyn 118.
Wyprodukowano dla: Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa Przechowywać w temperaturze od +2 do +3°C
Termin przydatności do spożycia: nie krótszy niż 2 dni
Przepis
Składniki: / przepis dla 6 osób/
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w proporcji 1:1 wołowe i wieprzowe) -
- 1 jajko ekologiczne
- 2 puszki pomidorów lub 1 passata
- 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
- paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
- 1 łyżka twardego, startego koziego sera
- 1 cebula ekologiczna
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła - ok. 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz. Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić. Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor. W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki. Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody. Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie- ziołami. Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)