Szpinak baby ekologiczny - opakowanie 100g - BIO (I)
Szpinak liście młodej rośliny są wartościową wielowitaminową jarzyną; Zawiera: karoten, wit. K (przeciwkrwotoczna), cholinę (reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie, zapobiega otłuszczeniu wątroby), łatwo przyswajalne żelazo, chlorofil (działanie krwiotwórcze); jest łatwo przyswajalny ale przeciwwskazany ze względu na szczawiany wapnia i potasu dla: osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego, nerek, chorych na artretyzm, gościec, reumatyzm.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Włochy
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety".
SKŁADNIKI na 1 porcję:
• 3–4 garście świeżego młodego szpinaku
• 2 jajka • pomidor
• 2–3 rzodkiewki
• łyżka posiekanego szczypiorku
• szczypta soli i pieprzu
• mielona papryka ostra
• łyżeczka pestek słonecznika lub dyni
Sos
• łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
• łyżka oleju rzepakowego
• ½ łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
WYKONANIE
1. Jajko ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, obierz i pokrój w plastry.
2. Pomidor pokrój w półplastry, rzodkiewkę w cienkie plasterki.
3. Szpinak rozrzuć po półmisku i obłóż kawałkami warzyw oraz jajek.
4. Olej połącz z musztardą i sokiem z cytryny. Polej sosem sałatkę.
5. Oprósz sałatkę przyprawami i posyp pestkami.
WSKAZÓWKA Do tej sałatki możesz dodać kilka pokrojonych oliwek.