BIO

Szpinak baby ekologiczny - opakowanie 100g - BIO (I)

Kod: 8111112000450

Szpinak liście młodej rośliny są wartościową wielowitaminową jarzyną; Zawiera: karoten, wit. K (przeciwkrwotoczna), cholinę (reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie, zapobiega otłuszczeniu wątroby), łatwo przyswajalne żelazo, chlorofil (działanie krwiotwórcze); jest łatwo przyswajalny ale przeciwwskazany ze względu na szczawiany wapnia i potasu dla: osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego, nerek, chorych na artretyzm, gościec, reumatyzm.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Przepis

Sałatka ze szpinakiem i jajkiem
Sałatka ze szpinakiem i jajkiem

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety".

SKŁADNIKI na 1 porcję:

• 3–4 garście świeżego młodego szpinaku

• 2 jajka • pomidor

• 2–3 rzodkiewki

• łyżka posiekanego szczypiorku

• szczypta soli i pieprzu

• mielona papryka ostra

• łyżeczka pestek słonecznika lub dyni

Sos

• łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

• łyżka oleju rzepakowego

• ½ łyżeczki musztardy (opcjonalnie)

WYKONANIE

1. Jajko ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, obierz i pokrój w plastry.

2. Pomidor pokrój w półplastry, rzodkiewkę w cienkie plasterki.

3. Szpinak rozrzuć po półmisku i obłóż kawałkami warzyw oraz jajek.

4. Olej połącz z musztardą i sokiem z cytryny. Polej sosem sałatkę.

5. Oprósz sałatkę przyprawami i posyp pestkami.

 

WSKAZÓWKA Do tej sałatki możesz dodać kilka pokrojonych oliwek.