Ciasto czekoladowe z pomarańczami bez mąki
Tu nie ma co gadać – to jest pyszne ciasto.
SKŁADNIKI
- 3 czubate łyżki kakao
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 3 łyżki zmielonych płatków jaglanych lub owsianych
- 3 duże jajka
- 100ml śmietanki kremówki
- 50g masła lub oleju kokosowego
- 200g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1/3 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. W garnuszku rozpuszczamy 100g czekolady z masłem, śmietanką, sokiem z pomarańczy, cukrem, solą, ekstraktem pomarańczowym i kakao, dodajemy skórkę pomarańczową i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i zmielone płatki, mieszamy do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Na koniec (jak najdelikatniej!) łączymy z ubitymi białkami (najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki). Masę wylewamy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Posypujemy owocami. Pieczemy ok. 30 minut (ciasto powinno pozostać w środku lekko niedopieczone – po włożeniu patyczek powinien być wilgotny lub delikatnie oblepiony ciastem). Po upieczeniu polewamy roztopioną czekoladą i schładzamy.