„Domowa piekarnia” i „Menu kryzysowe” Paweł Płaczek

„Domowa piekarnia” i „Menu kryzysowe” Paweł Płaczek

2
Paweł Płaczek jest prawdziwym miłośnikiem jedzenia oraz świadomego gotowania. Autor prowadzi własnego bloga, na którym inspiruje ludzi do postępowania w swojej kuchni zgodnie z zasadą zero waste.

Paweł Płaczek autor książek „Domowa piekarnia” i „Menu kryzysowe” to dziennikarz, autor książek kulinarnych i bloga takemycake.eu

W obu książkach znajduje się po 120 przepisów bardzo przydatnych w codziennym domowym gotowaniu. W "Domowej piekarni" jesteśmy prowadzeni krok po kroku przez tajniki pieczenia. Oczywiście zaczyna się od zakwasu (nazywanego nomen omen zaczynem), który jest niezbędny, jeśli chce się upiec chleb bez dodatku drożdży. W książce są przepisy na chleby na zakwasie, ale też jest ogromny wybór wypieków na drożdżach. Piękne zdjęcia zachęcają do prób zrobienia pieczywa samodzielnie we własnej kuchni.

                                                                             

„Menu kryzysowe” to przepisy, które pomagają wprowadzić w życie zasadę „zero waste”. Słowo "kryzysowe" to raczej puszczenie oka do czytelnika, ponieważ dania prezentują się „bogato”. Autor pokazuje to, co powinno nam towarzyszyć zawsze na co dzień, ponieważ troska o wspólne zasoby i środowisko to absolutny wymóg dzisiejszych czasów. „Menu kryzysowe” to kuchnia bez wyrzeczeń, ale ze świadomym podejściem do zakupów, przetwarzania (najlepiej wszystkiego co kupimy) bez wyrzucania i do mądrego przechowywania żywności.

Warto mieć w kuchni, pod ręką obydwie książki i jak najczęściej z nich korzystać.

fot. autora: Najka Photography

Recenzowała: Agnieszka Kaniewska