Cebulożur wege

 

 

SKŁADNIKI:

  • 800g cebuli
  • 2–3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni lub 1/2 dużego selera
  • kilka grzybów suszonych lub pieczarek (niekoniecznie)
  • dowolny tłuszcz do podduszenia cebuli (najlepiej nierafinowany) lub masło klarowane

PRZYPRAWY:

  • majeranek (dużo)
  • pieprz ziołowy (u mnie mieszanka mielonej gorczycy, mielonego chrzanu, pieprzu czarnego i czerwonego, papryki ostrej, kolendry, kminku mielonego i czarnuszki mielonej)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • łyżka miodu lub syropu klonowego
  • cytryna lub ocet jabłkowy (do smaku) 

ZAGĘSZCZACZ I ZABIELACZ:

  • białe, zmiksowane warzywa korzeniowe
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 2 jajka (dla jajożerców)

 

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj obrane warzywa korzeniowe i grzyby w ok. 3,5 litra wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w półkrążki, a następnie podduś ją na dowolnym tłuszczu (najlepiej na patel- ni). Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić.

Tak przygotowaną cebulę dołóż do garnka i gotuj ok. 2 godzin (jeśli uznasz, że ilość wody jest niewystarczająca – dolej).

Wyjmij z zupy białe warzywa i zmiksuj je na pastę z dodatkiem wywaru z zupy oraz kaszą (jeśli zamierzasz dodać jajka do miksowania, użyj zimnej wody zamiast wywaru) i wlej do zupy (jeśli używasz jaj – zagotuj mieszając).

Dopraw zupę jak lubisz za pomocą ziół, soli, miodu (słodu) i cytryny bądź dobrego octu (delikatne zakwaszenie). Posyp zupę zieleniną (u mnie czosnek niedźwiedzi i szczypiorek “parapetowy”).