BEZGLUTENOWE

*OLD FRIENDS Kimchi classic mild (300g) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5904722221017
    Producent: OLD FRIENDS
  • Kimchi to znacznie więcej niż kiszona sałatka - to dziedzictwo koreańskiej kultury kulinarnej i narodowe danie łączące w sobie wszystkie pięć znanych nam smaków (smak słodki, smak słony, smak gorzki, smak kwaśny, umami (umame)) KIMCHI to zasolone, odpowiednio doprawione warzywa, fermentujące w specjalnej mieszance ziół, chilli i sosu rybnego lub sosu sojowego, jeżeli jest przygotowane w wersji wegetariańskiej. Old Friends KIMCHI produkowane jest w Polsce, w manufakturze firmy i powstaje z polskich warzyw: kapusty pekińskiej, marchwi, czosnku i białej rzodkwi.
    Kimchi classic mild
    KIMCHI Old Friends swój unikalny smak zawdzięcza starannie dobranej mieszance przypraw z koreańskim chilli gochugaru oraz tradycyjnemu koreańskiemu sposobowi kiszenia „kimjang”. KIMCHI ze swoim wyrazistym smakiem wspaniale sprawdza się w roli niskokalorycznej przekąski lub przyprawy do dań. Wnosi do każdej kuchni akcent świeżości i zaskoczenia. Delikatna, chrupka struktura i przebijająca się słodycz idealnie dopełniają zarówno cięższe, bogate w tłuszcz mięsne dania, jak i aromatyczne zupy, czy lekkie, kolorowe śniadania z jajkiem i tostem w tle. Dodatek KIMCHI w kilkanaście minut zamieni każdą resztkę ryżu, makaronu, tofu, pozostałości warzyw, czy mięsa w pełny smaku posiłek z egzotycznym 'twistem'. Z KIMCHI wszystko smakuje lepiej.
    • Zawiera probiotyczne bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus.
    • Produkt niepasteryzowany.

    Masa netto: 300g

    Producent: OLD FRIENDS

    Pochodzenie: Polska

    Skład: kapusta pekińska, rzodkiew biała, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru (0,5%), sos rybny, cukier, sól

    Wartość odżywcza w 100ml produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 121/29
    Białko (g): 1,68
    Węglowodany (g): 3,14
    W tym cukry (g): 2,35
    Tłuszcz (g): 0,52
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,14
    Sól (g): 0,95

    Alergeny: ryby

    Warunki przechowywania: Przechowywać w warunkach chłodniczych w temp. 2 - 6°C.   

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: NIE 

    Produkt wegański: NIE 

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK 

    Bez cukru: NIE

    Bez sztucznych barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK 

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

    Przepis

    Spring rolls z kimchi
    Spring rolls z kimchi

    SKŁADNIKI:

    • 50 g papieru ryżowego
    • 1 marchewka
    • pęczek świeżej kolendry
    • 100 g Old Friends KIMCHI
    • 1 mango
    • 100 g kiełków mung
    • ½ zielonego ogórka
    • 100 g makaronu ryżowego
    • listki świeżej mięty
    • 30 g fistaszków (orzechów arachidowych) Sos fistaszkowy:
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 40 ml soku z limonki Eko Wital
    • 90 ml wody
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka płatków chili
    • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego

     

    Dressing miętowo- pomarańczowy:

    • sok z jednej pomarańczy
    • 2 łyżki soku z limonki Eko Wital
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka drobno posiekanego chili
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 10 listków posiekanej mięty

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Przygotowujemy sos fistaszkowy. Masło orzechowe rozcieramy z wodą, następnie dodajemy sok z limonki, sos sojowy, płatki chili i drobno posiekany imbir i całość dokładnie mieszamy.W drugiej miseczce przygotowujemy miętowo – pomarańczowy dressing, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Marchewkę, mango i ogórka kroimy w słupki (julienne). Kimchi odsączamy z soku i drobno siekamy. Przygotowujemy ciepłą wodę. Jeden listek papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 3 sekundy i układamy go na desce. Na nim układamy warzywa, kiełki mung, kimchi, mango, makaron ryżowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu oraz miętę i kolendrę. Zostawiamy po 3 cm z każdej strony, aby móc zawinąć sajgonkę. Na początku zawijamy boki do środka, następnie zawijamy w rulon. Postępujemy tak z każdą kolejną sajgonką. Gotowe podajemy z sosami, posypane fistaszkami oraz świeżą kolendrą.