BEZGLUTENOWE

BEZGLUTEN Mąka ryżowa bezglutenowa (500g)

Dodaj recenzję
Kod: 5907459846232
Producent: BEZGLUTEN

Mąka ryżowa to świetna alternatywa dla mąki pszennej przy przyrządzaniu omletów, ciast, muffinek, wyrobu makaronów oraz innych domowych specjałów. Nadaje się również do zagęszczania sosów, zup czy panierowania. Mąka ryżowa jest często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej gości na naszych stołach. Najważniejsze, że jest to produkt naturalnie bezglutenowy, dlatego szczególnie polecany jest dla osób z celiakią, a także wysokim poziomem cholesterolu. Ze względu na jej zdrowotne właściwości i zawartość wielu witamin oraz błonnika, który nadaje uczucie sytości oraz pobudza perystaltykę, jest również polecany dla osób będących na diecie odchudzającej. W bezglutenowej mące ryżowej znajdziemy witaminy z grupy B, odpowiadające za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, odpornościowego oraz poprawny przebieg procesów związanych z gospodarką energetyczną. Jest również bogata w: - magnez - który odpowiada za koncentrację i wspomaga układ odpornościowy - żelazo - biorące udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek transportujących tlen - cynk - stanowiący aktywator wielu niezbędnych enzymów oraz ułatwiający przyswajanie witamin - fosfor - będący materiałem budulcowym dla kości - potas - odpowiadający za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego błon komórkowych, a w efekcie przewodnictwo impulsów nerwowych Mąka ryżowa ma również zastosowanie w kosmetyce. W połączeniu z jogurtem można tworzyć z niej domowe maseczki. Sprawdzi się także jako suchy szampon lub produkt matujący do twarzy.

Mąka ryżowa bezglutenowa

Masa netto: 500g

Producent:  BEZGLUTEN Sp. Z o.o.

Nie zawiera jaj, laktozy i skrobi pszennej.

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Sernik królewski
Sernik królewski

Składniki na ciasto:

• 140 g mąki ryżowej

• 140 g mąki owsianej

• 30 g kakao

• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

• 100 g wybranego oleju

• 100 g syropu z agawy lub innego

Składniki na masę serową:

• 400 g naturalnego tofu

• 1 cytryna (sok + starta skórka)

• 100 g ksylitolu

• 300 ml mleka kokosowego (gęsta część)

• 40 ml rumu

• 200 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

• 50 g skrobii ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej, lub mąki z tapioki

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej oraz syrop i wyrabiaj ciasto ręką. Powinno być zwarte i dość miękkie. Rozkrusz na spodzie blaszki dwie trzecie ciasta, delikatnie ugnieć i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Pozostałe ciasto włóż do lodówki. Przygotuj masę serową. Do dużej misy wrzuć tofu, skórkę otartą z cytryny i ksylitol oraz wlej mleko kokosowe, rum i sok z cytryny. Zblenduj na grudkowatą masę. Dosyp mąkę z migdałów oraz skrobię i wymieszaj dokładnie łyżką. W razie potrzeby dosyp nieco więcej ksylitolu i dodaj sok z cytryny. Na upieczony spód wylej masę serową, a na nią rozkrusz pozostałe ciasto.

Włóż do piekarnika na 50 minut.

 

Przepis pochodzi od Ewy Ługowskiej, autorki bloga misamocy.pl oraz książek „Misa Mocy Przewodnik po kuchni zmieniającej świat” i “Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików”.