BEZ LAKTOZY WEGETARIAŃSKI BIO

ISOLA Napój owsiany ekolgiczny Light (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8023678162544
Producent: ISOLA BIO

Napój owsiany Light jest częścią linii napojów ekologicznych Isola BIO opracowanej w celu dostarczenia smaku i doskonałej jakości przy jednoczesnym dopasowaniu do nowoczesnych przepisów kontrolujących kalorie z zachowaniem delikatnego smaku. Zawiera minimum 30% mniej tłuszczu niż zwykły napój owsiany Isola BIO!

SKŁADNIKI: woda, OWIES BIO 11%, sól morska.

Przepis

Naleśniki Suzette w sosie pomarańczowym
Naleśniki Suzette w sosie pomarańczowym

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej

2 porcje

Składniki (ciasto naleśnikowe):

  • pół szklanki (125 ml) mąki ryżowej
  • pół szklanki (125 ml) bezglutenowej mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1,5 szklanki (po 250 ml) napoju roślinnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Składniki (sos pomarańczowy)

  • sok z 2 świeżych pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki trzcinowego cukru zmielonego na puder
  • 2 łyżki oleju kokosowego

WYKONANIE

1. Do miski wsyp mąki: ryżową, owsianą i ziemniaczaną.

2. Dodaj sól i wymieszaj.

3. Dolej napój roślinny i mieszaj intensywnie trzepaczką. W tym celu możesz też użyć miksera lub blendera ręcznego. Powinno powstać dość rzadkie ciasto naleśnikowe.

4. Ciasto odstaw na 15 minut, żeby „odpoczęło”.

5. Pędzelkiem cienko rozsmaruj olej na patelni, po czym ją rozgrzej.

6. Na rozgrzaną patelnię nalej niewielką porcję ciasta i smaż cienki naleśnik z obu stron. Gotowe odkładaj na talerz.

7. Wszystkie składniki na sos umieść na patelni i podgrzewaj na niej przez kilka minut, aż sos się zredukuje.

8. W gęstym sosie umieść po kolei każdego naleśnika, złóż dwa razy i obficie polej sosem.

9. Przełóż danie na talerz i polej dodatkową porcją gorącego sosu.

 

WSKAZÓWKI Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić sos o likier pomarańczowy. Do podania wspaniale sprawdzą się plasterki świeżej pomarańczy, listki mięty, kokosowa bita śmietana lub uprażone płatki migdałowe.

 

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia miłości" Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń, Katarzyny Czarneckiej.