
Seler ekologiczny 0,5kg - BIO (PL)
Seler ekologiczny, zarówno jego liście i korzenie zawierają surowce lecznicze; surowy działa wzmacniająco, wzbogaca organizm w składniki mineralne, poprawia przemianę materii, wskazany przy otyłości, wywar z gotowanych pomaga przy artretyzmie, podagrze, goścu, sok z łodygowych działa antystresowo. Seler korzeniowy działa wzmacniająco, wzbogaca organizm w składniki mineralne, poprawia przemianę materii. Seler ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych i jest doskonałym źródłem ryboflawiny oraz błonnika pokarmowego, a także witamin i minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor i potas, witamin A i C i K, witamina B6.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Tak |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Tak |
Przepis
Przepis pochodzi z książki Wiolety Wójcik "Kulinarna Wiola. Boże Narodzenie".
SKŁADNIKI:
- 3 garście suszonych grzybów leśnych
- mała cebula
- średnia marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- liść pora
- garść kiszonej kapusty
- 300 ml soku z kapusty
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pełna łyżka masła
Wykonanie:
Dzień wcześniej
1. Grzyby opłucz pod bieżącą letnią wodą. Następnie zalej ciepłą wodą (niepełnym litrem) i zostaw na noc.
W dniu podania
1. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Zostaw, by ostygły, a następnie pokrój je w paski. Nie wylewaj wywaru.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
3. Włoszczyznę umyj i obierz.
4. W garnku o pojemności 2,5 l zagotuj około 1 litr wody. Do wrzątku włóż włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę. Gotuj 20 minut pod przykryciem.
5. Po tym czasie dodaj garść kiszonej kapusty i gotuj 20 minut.
6. Następnie dodaj grzyby oraz wywar, w którym się gotowały. Gotuj 2–3 minuty.
7. Wlej sok z kiszonej kapusty, dopraw zupę solą i pieprzem.
8. Na koniec wsyp pietruszkę.