
Placki z buraczanym sokiem
20-07-2021
data modyfikacji: 2021-12-07
SKŁADNIKI:
(6 sztuk)
- 4 kopiaste łyżki kaszy jaglanej, ugotowanej na sypko
- świeżo wyciśnięty sok z buraka lub 4 łyżki zakwasu buraczanego
- 1 jajko (opcjonalnie; lub 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej)
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
- kilka liści sałaty
- kilka szczypt mielonego kminku
- kilka szczypt mielonej kolendry
- sól i pieprz (do smaku)
- masło klarowane lub oliwa z oliwek (do przetarcia patelni)
- sos czosnkowy
PRZYGOTOWANIE:
W misce zmiksuj kaszę, jajko i skrobię z przyprawami, stopniowo dolewając sok z buraka do konsystencji średnio gęstej śmietany. Dorzuć część pokrojonej kolendry (resztę zostaw do posypania). Kładź na rozgrzanej i przetartej tłuszczem patelni po dużej łyżce masy, rozprowadzaj koliście. Po około minucie przewróć na drugą stronę. Placki smażą się błyskawicznie i świetnie smakują z sosem czosnkowym i zieleniną.
Podobne artykuły