BEZGLUTENOWE BIO

EKOWITAL Bulion warzywny w kostkach o obniżonej zawartości soli bez oleju palmowego bezglutenowy (60g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5908249973329
Producent: EKO WITAL

Bulion warzywny w kostkach o obniżonej zawartości soli bez oleju palmowego bezglutenowy BIO

Masa netto: 60g

Producent: EKO WITAL

Pochodzenie: Włochy

Skład: chlorek potasu, miso* (SOJA*, ryż*, woda, sól, koji), oleje roślinne* (masło she*, oliwa z oliwek extravirgin*), suszone warzywa* w różnych proporcjach 13,7% (cebula*, SELER*, marchew*, pietruszka*), mąka ryżowa*, sól morska, skrobia kukurydziana*, maltodekstryna*, przyprawy*

*składniki pochodzenia ekologicznego

Informacje o alergenach: zawiera soje i seler.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 24/6
Białko (g): 0,1
Węglowodany (g): 0,4
W tym cukry (g): 0,1
Tłuszcz (g): 0,4
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Sól (g): 0,24

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

PRODUKT BIO: TAK

PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK

PRODUKT WEGAŃSKI: TAK

Przepis

Koreańska zupa z kimchi
Koreańska zupa  z  kimchi

Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.

 Na 1 porcję:  Kalorie: 266,7 kcal Białko: 12,7 g  Tłuszcz: 10 g  Węglowodany: 30,5 g  Błonnik: 3,6 g

Składniki na 4 porcje:

• 1 kostka naturalnego tofu

• makaron udon

• 1 cukinia

• 300 g wegańskiego kimchi

• ½ puszki (200 g) pokrojonych pomidorów bez skórek

• 3 ząbki czosnku

• 1 cebula

• 1–2 cm świeżego imbiru

• 5 suszonych grzybów shiitake, w całości

• 1 l bulionu warzywnego

• 2 łyżki oleju sezamowego

• 2 łyżki sosu sojowego

• 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

• pasta gochujang (opcjonalnie)

Dodatkowo:

• zielona cebulka

• papryczka chili

• prażony sezam

Sposób przygotowania:

1. Tofu pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Kimchi dokładnie posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj.

2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty.

3. Dodaj imbir oraz czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.

4. Dodaj posiekane kimchi, pomidory i grzyby shiitake. Wlej bulion i syrop klonowy  lub syrop z agawy, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

5. Po tym czasie wrzuć do garnka tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw w  ciepłe miejsce.

6. W osobnym garnku ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.

7. W miseczkach układaj makaron i wstążki cukinii. Dodaj pastę gochujang.  Zalewaj gorącą, świeżo ugotowaną zupą.

8. Przed podaniem posyp zieloną cebulką, papryczką chili i sezamem.