BIO

Pomidorki ekologiczne cherry, opakowanie (250g) - BIO (PL)

Kod: 2682

Pomidory cherry to malutkie pomidorki doskonale pasujące do dekoracji. To świetne źródło witamin i substancji odżywczych - są bogate w beta karoten (prowitamina A), witaminy: C, K, E, B3, B6, kwas foliowy i biotynę.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Sałatka z komosą ryżową
Sałatka z komosą ryżową

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 szklanka wody
  • 5 szt. oliwek czarnych
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 5 szt. pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • łyżeczka szczypiorku
  • 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/ 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • kurkuma, pieprz

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.