

Pomidorki cherry ekologiczne opakowanie (250g) - BIO (PL)
Pomidory cherry to malutkie pomidorki doskonale pasujące do dekoracji. To świetne źródło witamin i substancji odżywczych - są bogate w beta karoten (prowitamina A), witaminy: C, K, E, B3, B6, kwas foliowy i biotynę.
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka wody
- 5 szt. oliwek czarnych
- 3 liście sałaty lodowej
- 5 szt. pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- łyżeczka szczypiorku
- 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 ząbek czosnku
- 1/ 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- kurkuma, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.