Podobne artykuły
• 2 średniej wielkości bakłażany
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki tahini
• sól
• 1 łyżka ziaren kolendry
• ½ łyżeczki kminu
• 2 łyżki oleju
• świeże zioła do posypania
• sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240° C. Bakłażany zawijamy pojedynczo, w miarę możliwości szczelnie, w papier do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Po
wyjęciu przestudzamy, zdejmujemy skórę i blendujemy miąższ z tahini, czosnkiem, solą i doprawiamy sokiem z cytryny. Na patelnie wsypujemy kolendrę i kmin. Delikatnie
prażymy, aż zaczną wydobywać się olejki eteryczne. Dodajemy 2 łyżki oleju i chwilę podsmażamy na małym ogniu. Pastę przekładamy na talerz.
Polewamy olejem z prażonymi przyprawami.