Sernik z makiem i karmelową polewą na morelowym spodzie

Sernik z makiem i karmelową polewą na morelowym spodzie

2

SKŁADNIKI:

SPÓD:

MASA:

  • 400g nerkowców moczonych przez noc w wodzie (min. 6 godzin)
  • sok z 2 cytryn
  • starta skórka z jednej cytryny
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii lub łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
  • 2 łyżki ksylitolu lub więcej do smaku
  • 30 g maku mielonego

POLEWA KARMELOWA:

  • 150 g daktyli namoczonych we wrzątku
  • 1 łyżka masła orzechowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Spód: Nerkowce mielimy w kruszarce do lodu ( kruszarkę kupuje się w zestawie z blenderem). Do zmielonych orzechów dorzucamy morele i ponownie mielimy, aż powstanie klejąca masa. Wkładamy do blaszki (u mnie 23 cm średnicy) i równomiernie ugniatamy na spodzie. Wkładamy do lodówki. „Ser”: Z namoczonych nerkowców odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę z sokiem i skórką z cytryny, olejem kokosowym, ksylitolem oraz wanilią. Po zblendowaniu dodajemy mak i dokładnie mieszamy (łyżką). Wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.

Polewa: Aby zrobić polewę karmelową należy namoczyć we wrzątku daktyle. Chodzi o to, żeby zmiękły. Po około 15 minutach odsączyć (wodę można przelać do innego naczynia, będzie jeszcze potrzebna). Do daktyli dodajemy łyżkę masła orzechowego i blendujemy na gładką masę. Aby rozrzedzić karmel i nadać mu aksamitną konsystencję należy dolać kilka łyżek wody odsączonej po moczeniu daktyli. Na koniec wykładamy karmel na serową warstwę i rozprowadzamy po całości. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto przechowujemy w lodówce. Na zdrowie!

Podobne artykuły