Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

2

SKŁADNIKI:

(2 porcje)

  • 125 g (½ paczki) makaronu z grochu lub z soczewicy, ciecierzycy lub ryżu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 garść nerkowców
  • 50 g wegańskiego twardego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 czerwony grejpfrut

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy. Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowymi kawałkami grejpfruta.