Zupa azjatycka
2
SKŁADNIKI:
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki pasty curry
- 200g piersi z kurczaka lub tofu
- 1 cebula
- 1 papryka
- 0,5l bulionu warzywnego
- 200-250g pieczarek
- 400ml kremu kokosowego 17% tł.
- sok z limonki
- kolendra świeża lub suszona
- ryż basmati/ makaron ryżowy
- szczypta soli i cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni na oleju podsmażyć pastę curry ok. 3 minut, dodać krem kokosowy oraz bulion i zagotować, następnie dodać pokrojonego na małe kawałeczki kurczaka lub tofu. Gotować ok. 10 minut. Następnie dołożyć do zupy pokrojone w plastry pieczarki oraz sok z limonki, dodać cienko pokrojoną paprykę i gotować, aż będzie miękka i chrupiąca. Odstawić z ognia, doprawić solą, cukrem, sokiem z limonki oraz dodać posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem basmati lub makaronem ryżowym.
Podobne artykuły