Miody manuka wzmacniają odporność

Miody manuka wzmacniają odporność

2

Miód manuka to najczystszy, najbardziej zrównoważenie produkowany miód w Nowej Zelandii. Składnik MGO jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0–10mg/kg. W miodach Manuka osiąga natężenie od 100 do 1000mg/kg! Certyfikacja UMF (UniqueManukaFactor) określa zawartość MGO oraz testuje inne biologicznie aktywne czynniki, które warunkują wyjątkowość tego miodu.

Manuka to miód o wyjątkowych właściwościach. Jest jednym z najlepiej zbadanych i najbardziej pożądanych miodów na świecie.

Miody manuka WILDERNESS produkowane są już przez trzecie pokolenie farmerów z Nowej Zelandii i obejmują wszystkie aspekty – od pszczelarstwa i ekstrakcji po butelkowanie złotego miodu we własne słoiki. Mówi się, że ten miód jest tak czysty i naturalny jak kraina, z której pochodzi. Pszczelarnia o powierzchni ponad 2000 hektarów umiejscowiona jest w dolinie wśród dzikich wzgórz, porośniętej rodzimymi krzewami manuka i poprzecinanej nowozelandzkimi strumieniami.

Ten nieskazitelny ekosystem Wilderness Valley pozwala wytwarzać wyjątkowe i równie nieskazitelnie czyste miody Manuka UMF™, które są doceniane przez konsumentów na całym świecie.

System certyfikacji UMF (UniqueManukaFactor)jest używany do określenia unikalnej kompozycji występującej w miodzie manuka, która nie występuje w żadnym innym rodzaju miodu. Certyfikuje nie tylko zawartość MGO(methylglyoxal - odkryty przez niemieckich naukowców), który jest odpowiedzialny za antybakteryjne właściwości miodu ale także testuje inne trzy czynniki miodu, które są kluczowe dla poziomu jego aktywności i jakości. Składnik MGO jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0-10mg/kg. W miodach manuka osiąga natężenie od 100 do 1000mg/kg!

Miód jest produktem naturalnym, na który mają wpływ warunki sezonowe i regionalne. Niektóre obszary produkują miód jaśniejszy niż inne. Podobnie jak dobre wino, miód wraz z wiekiem może przybierać na smaku lub przybierać inną barwę. Miody manuka mają gładką, kremową teksturę i wyjątkowo silny aromat przypominający runo leśne, a jednocześnie są bardzo miłe dla zmysłów.

Cechy charakterystyczne poszczególnych rodzajów miodów:

- Manuka UMF™8+ to kremowy miód o bardzo słodkim smaku z ziemistą tonacją.

- Manuka UMF™10+ ma mocny aromat z nutami ziołowymi, które przechodzą w słodycz, aby zaskoczyć nas lekko karmelową końcówką. Doskonały do codziennego konsumowania przez całą rodzinę.

- Manuka UMF™13+ Manuka UMF™15+ to mocne połączenie słodyczy - ziołowej i mineralnej - z lekko gorzkim posmakiem.

- Manuka Blend to mieszanka miodu manuka i miodu z innych kwiatów dzikich krzewów, jakie rosną na nowozelandzkich polach. Dzięki temu miód jest tak dziewiczy, jakim stworzyła go natura, bez koloryzacji, bez dodatków smakowych czy konserwantów. Wilderness Valley Miód Manuka Blend jest świetną alternatywą dla cukru lub słodzików, ma bogatszy smak niż miód polny, ale jest też słodszy niż miód Manuka UMF™.

Miody manuka spożywa się tak jak inne miody, np. 2-3 łyżeczki rano na czczo lub łyżeczkę trzy razy dziennie przed posiłkiem. Można go jeść samodzielnie, bądź rozpuścić w letniej (nigdy gorącej) wodzie, można stosować jako słodzik do napojów albo dodatek do potraw i wypieków.