Przepisy

Szaszłyki z kurczaka i brzoskwini z sosem borówkowym

10-08-2021

SKŁADNIKI:

350 g piersi z kurczaka

1 papryka

1 cukinia

2 duże brzoskwinie

1 czerwona cebula

50 ml oliwy

sól

pieprz

½ łyżeczki płatków chili

1 gałązka rozmarynu

SOS BORÓWKOWY:

200 g borówek

1 mała czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru

2 łyżki miodu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka sosu sojowego

½ łyżeczki octu

½ łyżeczki płatków chili

30 ml oleju

sól

pieprz

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek. Paprykę, cukinię, brzoskwinię oraz kurczaka kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i płatkami chili. Dodajemy posiekany rozmaryn. Zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Nabijamy składniki szaszłyków na patyczki. Grillujemy na rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy pozostałe składniki. Borówki rozgniatamy widelcem. Całość gotujemy około 5 minut, do uzyskania gęstej konsystencji. Szaszłyki podajemy z sosem i szczypiorkiem.

Podobne artykuły