
Grillowane piersi z kurczaka z fenkułem i bakłażanem, podane z kaszą kuskus
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka 600 g
- 4 szt. fenkuła
- 2 szt. bakłażana
- 4 łyżki czubrycy pikantnej (w składzie sól, papryka czerwona ostra, cząber, tymianek)
- 2 łyżki świeżych listków kolendry
- 1-2 szt. papryczki pepperoni
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
PRZYGOTOWANIE:
Sposób przyrządzenia Pokroić pierś z kurczaka na mniejsze części, posypać przyprawami – czubrycą pikantną, cząbrem, papryką ostrą, tymiankiem i solą. Odstawić do lodówki na 20–30 min.Bakłażana pokroić w 1/2 cm plastry, posypać każdy kawałek solą z obu stron, odłożyć, żeby puścił sok na ok. 10 min. (w ten sposób pozbawiamy bakłażana goryczki). Potem zmyć dokładnie sól w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.Z fenkuła odkroić zielone pędy z koperkiem, odciąć z bulwy wierzchnią warstwę. Pozostałą bulwę podzielić na ósemki lub ćwiartki (w przypadku małej bulwy).Ugotować najlepiej na parze – ok. 5 minut. Papryczkę podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego – ok. 1 min. Bakłażana grillować na beztłuszczowej patelni – minutę z każdej strony. Pierś z kurczaka grillować – po 2–3 min. z każdej strony.Wyłożyć przygotowane mięso z kurczaka do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, dodać fenkuły, grillowane bakłażany, papryczkę i podlać odrobinę bulionem drobiowym. Wstawić naczynie do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 20 minut, przed podaniem posypać świeżymi listkami kolendry. Podawać z kaszą kuskus, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.