BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ECOMIL Napój z orzechów laskowych niesłodzony (1l) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8428532230146
    Producent: ECOMIL
  • Napój z orzechów laskowych niesłodzony BIO

     

    Objętość netto: 1l

    Producent: ECOMIL

    Dystrybutor: Eko-Wital Sp.z o.o.

    Pochodzenie: Hiszpania

    Skład: woda, ORZECHY LASKOWE* 5,5%, skrobia z tapioki*, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*, sól, naturalny aromat ORZECHÓW LASKOWYCH*.

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

    Informacje o alergenach: orzechy laskowe

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 133/32
    Białko (g): 0,6
    Węglowodany (g): 1,3
    W tym cukry (g): <0,3
    Tłuszcz (g): 2,6
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
    Sól (g): 0,1

    Warunki przechowywania: Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.

    PRODUKT BIO: TAK

    PRODUKT BEZ GLUTENU: TAK

    PRODUKT BEZ LAKTOZY: TAK

    PRODUKT BEZ CUKRU: TAK

    PRODUKT WEGETARIAŃSKI: TAK

    PRODUKT WEGAŃSKI: TAK

    Przepis

    Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu
    Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu

      Nadzienie makowe:

    1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

    SKŁADNIKI:

    (16 sztuk):

    • 100 g mąki gryczanej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 50 g mąki owsianej
    • 30 g mielonego siemienia lnianego
    • 30-40 g wybranej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol)
    • 7 g drożdży suchych
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 200-300 ml ciepłego napoju roślinnego
    • 2 gruszki
    • olej do smażenia

    Składniki na nadzienie makowe:

    • 50 g maku mielonego
    • 30 g rodzynek
    • 40 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
    • otarta skórka z połowy cytryny
    • syrop daktylowy lub ksylitol do posłodzenia
    • 200 ml wody do ugotowania maku

    Do posypania:

    • cukier-puder z ksylitolu

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Nadzienie makowe:

    1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

    Ciasto:

    1. Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy stopniowo podgrzany napój roślinny i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale i z możliwością swobodnego połączenia składników.
    2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie powinno być już wyrośnięte i prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
    3. Rozgrzewamy olej na patelni, dłonie natłuszczamy olejem. Łyżką nabieramy porcję ciasta, delikatnie spłaszczamy, na środek nakładamy nadzienie makowe, zawijamy ciasto w ten sposób, by mak znalazł się w środku i formujemy płaskie placuszki. Bułeczki powinny urosnąć na patelni. Smażymy z obu stron.

     

    Uwagi:

    Napój roślinny do ciasta nie może być gorący. Najlepiej sprawdzić to wkładając do niego palec. Nie przygotowujemy uformowanych placuszków na zapas, tylko każdorazowo formujemy tyle, by zmieściły się na patelni. Bułeczki przekręcamy tylko dwa razy, nie klepiemy ciasta i nie ugniatamy ciasta na patelni.