

Brownies z matchą
Autorką przepisu jest Sara Kiyo Popowa aka Shiso Delicious, której misją jest odnalezienie piękna i zrównoważonego rozwoju na każdym poziomie życia: w tym, jak jemy i przygotowujemy nasze jedzenie, jak postrzegamy siebie i naszą Ziemię oraz jak wybieramy i pozbywamy się produktów, których używamy na co dzień .
Składniki na ok. 18 x 3 cm kwadratowych kawałków
Czas przygotowania - 20min + 10min w lodówce
Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Baza:
- 50g orzechów nerkowca
- 50g migdałów (jeśli to możliwe użyj blanszowanych)
- 50g płatków owsianych
- 1 łyżka surowego oleju kokosowego Clearspring (nie trzeba go topić)
- 3 łyżki syropu np. klonowego
- 1 łyżka Clearspring Organic Matcha
- 1 łyżeczka Clearspring Brown Rice Miso
Polewa:
- ¼ batona (20g) wegańska biała czekolada
- ½ łyżki surowego oleju kokosowego Clearspring
- ½ łyżeczki Clearspring Organic Matcha
Wykonanie:
Zmiksuj orzechy i płatki owsiane z grubą mąką w robocie kuchennym lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż mieszanina będzie wyglądać na wilgotną i po prostu zacznie się zlepiać. Niewielką blachę wyłóż papierem do pieczenia – dobrze sprawdza się zwykła forma do chleba. Wyłóż masę do foremki, aby uzyskać równą bazę. Rozpuść białą czekoladę i olej. Możesz to zrobić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą lub użyć kuchenki mikrofalowej. Połowę czekolady rozprowadź równomiernie na spód. Za pomocą widelca wymieszaj matchę z pozostałą czekoladą i skrop ją na spód. Przeciągnij wykałaczkę między białym i zielonym, aby utworzyć wzory. Odstaw do lodówki. Pokrój w kwadraty (lub trójkąty jak na obrazku) za pomocą dużego ostrego noża. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalej nóż gorącą wodą przed cięciem i wycieraj nóż pomiędzy cięciami. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.