Zielone placuszki z natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim

Zielone placuszki z natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim

2

Przepyszne placuszki, które są kwintesencją zdrowia – zwłaszcza jeśli doda się do nich czosnku niedźwiedziego. Jeśli go nie masz, możesz pominąć ten składnik i po prostu wykorzystać ulubione zioła.

 

SKŁADNIKI:

• 1 szklanka listów natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii (jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj więcej natki)

• garść liści bazylii, lubczyku, koperku lub innych ziół

• 1½ szklanki mąki orkiszowej lub owsianej

• 1 jajko od kury z wolnego wybiegu

• ½ szklanki kefiru

• 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

• 1 łyżka soku z cytryny

• ½ łyżeczki sody oczyszczonej

• sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

• ulubiony olej roślinny do smażenia

WYKONANIE:

Listki natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii umyj i osusz na sicie. Wrzuć je do miksera (użyj końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości. Przepisy na cztery pory roku".

Podobne artykuły